آب موجود در طبیعت معمولا برای شرب مناسب نیست، چرا که میکروارگانیسمهای موجود در آن میتواند باعث بروز انواع بیماریها شود.
از سوی دیگر، رنگ، بو و مزه آبهای جاری چندان مناسب آشامیدن و مصارف روزانه نبوده و نیاز به پاکسازی و تصفیه دارد.
یکی از بهترین و رایجترین روشها برای این کار، افزودن مقداری کلر به آب است تا تمامی میکروبهای آن از بین رفته و قابل نوشیدن شود.
البته مقدار مصرف کلر در اب اشامیدنی باید بر اساس استانداردهای مناسبی انجام شود.
در غیر این صورت میتواند خطرات جدی برای سلامت افراد داشته باشد.
آبهای جاری سطح زمین حاوی مقدار زیادی میکروارگانیسم هستند.
این میکروارگانیسمها هم میتوانند به صورت طبیعی وارد مایع حیات شوند و هم از طریق مداخلات انسانی به این مایع نفوذ پیدا کنند.
بنابراین استفاده از آب بدون انجام فرایند تصفیه میتواند پیامدهای خطرناکی برای سلامتی انسان داشته باشد.
یکی از راهکارها برای حل این مشکل افزودن کلر به آب، مطابق با استاندارد مقدار مصرف کلر در اب اشامیدنی است.
از آن جا که این ماده خاصیت اکسید کنندگی بالایی دارد، میتواند به راحتی با سایر مواد ترکیب شود.
به این ترتیب کلر با اضافه شدن به آب تمامی میکروبها، باکتریها و ویروسها را از بین برده و به اصطلاح باعث تصفیه آب آشامیدنی میشود.
البته مقدار مصرف کلر در اب اشامیدنی نیز چالش برانگیز است.
بدون شک، اگر مقدار مصرف کلر در اب اشامیدنی کمتر از میزان استاندارد باشد،
نمیتواند بهخوبی میکروارگانیسمهای موجود در آب را پاکسازی کند.
بنابراین بسیار مهم است تا در تصفیهخانهها به اندازه کافی از این پاک کننده در آب استفاده شود.
همچنین بخوانید: با مضرات کلر برای درختان آشنا شوید
اگرچه کلر ماده مناسبی برای آماده سازی آب آشامیدنی شهری است،
اما اگر مقدار مصرف کلر در اب اشامیدنی بیشتر از حد مجاز باشد، میتواند خطرات زیادی داشته باشد.
به عنوان مثال کلر باقی مانده در آب میتواند با سایر مواد آلی موجود در آب ترکیب شود و تری هالومتان آزاد کند.
این ماده به گفته بسیاری از محققان سرطان زا است.
البته کلر باقی مانده در آب به تنهایی نیز میتواند به پوست، مو و بدن آسیب برساند و حساسیت ایجاد کند.
همچنین استنشاق آب داغ حاوی کلر در هنگام استحمام نیز سلامتی ریه را تهدید مینماید.
به این ترتیب ضروری است که مقدار مصرف کلر در اب اشامیدنی بررسی شود و از حد استاندارد تجاوز نکند.
دوز کلر با مقدار کلر اضافه شده بر حسب میلیگرم در 1 لیتر آب اندازه گیری میشود.
به عبارت بهتر محققان میزان کلر موجود در آب را با واحدی به نام (mg/lit) محاسبه میکنند.
اما مقدار مصرف کلر در اب اشامیدنی چقدر باید باشد تا علاوهبر تاثیر مناسب از خطرات احتمالی ناشی از افزایش دوز کلر در آب جلوگیری شود.
طبق نظر سازمان بهداشت جهانی، میزان کلر موجود در آب باید در بازه 0.2 تا 5 میلیگرم بر لیتر باشد.
هرگونه کاهش یا افزایش در این مقدار خطرناک است. البته نزدیک شدن غلظت کلر در آب به عدد 5 میتواند باعث تغییر در رنگ و بوی آب شرب شود.
بنابراین پیشنهاد میشود تا غلظت این ماده در آب کمترین میزان ممکن باشد.
دقت کنید این اعداد برای مصرف کنندگان است. بنابراین باید در تصفیه خانه مقدار بیشتری کلر وارد آب شود تا با دوز مد نظر به دست مصرف کننده برسد.
حالا که با مقدار مصرف کلر در اب اشامیدنی آشنا شدید، شاید بد نباشد بدانید چرا در صنعت و تصفیه خانه از این ماده در برای پاکسازی آب استفاده میشود.
مقدار مصرف کلر در اب اشامیدنی باید طبق استانداردهای سازمان بهداشت جهانی انجام شود.
در غیر این صورت یا میکروارگانسیمهای موجود در مایع حیات از بین نمیروند یا این که کلر اضافی با تاثیرات مخربی که دارد، به سلامت انسان آسیب میرساند.
میزان کلر موجود در آب باید در بازه 0.2 تا 5 میلیگرم بر لیتر باشد.